I Przegląd Filmów Wietnamskich "Kino w pięciu smakach" - Arteria

Wietnamski bufet w Kinie Muranów

Tradycyjna kuchnia wietnamska wyróżnia się bogactwem świeżych ziół, takich jak kolendra, mięta, purpurowe shiso, tajska bazylia oraz świeżych warzyw, m.in. mung toi (mięsisty szpinak), rau cai (ostra w smaku odmiana kapusty pekińskiej). Dodawany do wielu potraw sos rybny (nouc mam) nadaje im specyficzny smak, wyróżniający tę kuchnię od bliskiej smakowo kuchni chińskiej.

Zapraszamy do skosztowania wietnamskich specjałów, nie tylko sajgonek (nem), ale także cienkich naleśników ryżowych (banh cuon), zupy pho z makaronem ryżowym, wołowiną lub kurczakiem, pikantnych zup z owocami morza. Słodkie ciastka, soki z soczystych owoców tropikalnych, jaśminową herbatę – lekkie i kolorowe przekąski stanowiące o oryginalności kulinarnej Wietnamu serwuje restauracja Dong Nam.

design: Studio Bakalie wykonanie: jakubarteria.art.pl banery i animacje - OSTY studio(2005) ©2005-07 Arteria