I Przegląd Filmów Wietnamskich "Kino w pięciu smakach" - Arteria

Gość specjalny Przeglądu - Viet Linh

Spotkanie przy projekcji filmu Me thao

Wietnamska reżyserka Viet Linh urodziła się w 1952 r. w Saigonie. Karierę filmowca rozpoczęła w 1974 r. w Giai Phong Film Studio, gdzie przez kilka lat pisała scenariusze i realizowała filmy dokumentalne. W latach 1980-1985 studiowała reżyserię w Państwowym Instytucie Kinematografii VGIK w Moskwie, pod opieką słynnego reżysera Vladimira Naumova. Od 1986 r. do dziś zrealizowała siedem filmów dla Giai Phong Film Studio. Jej filmy są pokazywane i nagradzane na wielu festiwalach na całym świecie.

Filmografia:

1986: Noi binh yen chim hot (Where peace reignes, the bird sings)

1987: Phien toa can chanh an (Judgement need a judge)

1988: Ganh xiec rong (Wandering circus)
Specjalna nagroda jury UNICEF, Berlinale, 1991 r.
Najlepszy film, Festiwal filmów kobiecych, Madryd 1991 r.

1989: Mot cuoc doi bi danh cap (A stolen life)

1992: Dau an cua quy (Devil’s marks)
Najlepsza reżyseria, Festiwal filmów Azji – Pacyfiku, Fukuoka 1993 r.
Festiwale: Nantes, Rosterdam

1998: Chung cu (Collective flat)
Nagrody: Najlepsza reżyseria – nagroda jury ACCT, Festiwal filmów Frankofonii, Namur 1999 r.
Festiwale: Pusan, Tokyo, Montreal, Moscow, Nantes, Berlinale.

2002: Me Thao - Thoi vang bong (Methao – once upon the time)
Złota róża, Festiwal filmowy w Bergamo, 2003 r.
Festiwale: Festiwal filmowy w Singapurze, 2003 r.

design: Studio Bakalie wykonanie: jakubarteria.art.pl banery i animacje - OSTY studio(2005) ©2005-07 Arteria